Samenwerking in het ION

Graag stellen onze professionals zich voor:

Fysiotherapeut

Samantha 't Hoen-Simons

Diëtiste

Mariëlle Claassen

Rouw- en verlies therapeut

Susana Lopez

Massage bij kanker

Chantal Boekdrukker

Medisch pedicure / oncologisch voetverzorger

Rianne Dijkstra-Wolters

Fitnesstrainer

Meggy Keereweer

Diëtiste

Henrike Lassche

Huid- & Oedeemtherapeut

Patricia Stienstra

Mindfulness trainer

Anja Buteröwe

Consulent verpleegkundige Care for Cancer

Josien Scholten

Voetreflextherapeut

Karen Balk

Re-integratie coach

Pieternel Reijntjens

Schoonheids-specialiste

Marlies Ruikes-Rode

Mindfulness trainer

Lotte Snuverink

Ergotherapeut

Janne van de Ridder

Re-integratie coach

Dyon Klaassen

Acupuncturist (Japans) / Qi Gong

Hilde Desmet

Wandelcoach

Angelique Wibier

Dans therapeut

Yvonne van Laake

Binnenkort (1 juni 2023) toegevoegd aan ION 

Professionals die op hun eigen locatie werken

Haptotherapeut

Winny Gunsing

Mammacare adviseuse

Shirley de la Croix

Yogadocent

Gerda Wolff

Herstel & Balans

Carla van der Sluijs

Herstel & Balans

Theo van Kempen

Lees hieronder wat onze professionals voor u kunnen betekenen

Fysiotherapeut – Samantha ’t Hoen-Simons 
PROO Fysio Nijmegen

Ik ben MSc oncologiefysiotherapeut i.o., oncologie geschoolde fysiotherapeut en oedeemfysiotherapeut. Ik begeleid mensen vanaf het moment van diagnose, tijdens de behandelingen (bv chemotherapie) en na de behandelingen, ook als mensen niet meer beter kunnen worden.

Ik werk met name op het fysieke vlak, denk aan uithoudingsvermogen en spierkracht verbeteren. Maar ook littekens behandelen, als iemand vocht (oedeem) vasthoudt, problemen met beweeglijkheid (denk aan schouder na borstkanker), vermoeidheid, neuropathie en balans problemen. 

Fitnesstrainer – Meggy Keereweer
PROO Fitness Nijmegen

PROO Fitness staat voor Preventie, Revalidatie, Oncologie en Ondersteuning. Hierbij kijk ik samen met jou wat jij nodig hebt om jouw doel te bereiken. Dit komt uitgebreid aan bod tijdens een Personal training traject. Daarnaast is het ook mogelijkheid je aan te sluiten bij een (onco)fitnessgroep, vrije fitness etc. Mede door mijn achtergrond als bewegingsagoog en (oncologie)fysiotherapeut, werken wij op een verantwoorde manier aan jouw gezondheid. Wij helpen bij vermoeidheidsklachten, het afremmen van fysieke achteruitgang en opbouwen van jouw belastbaarheid.
Wil jij weer meer energie, zo veel mogelijk fitheid behouden, weer sterker worden? Lees dan meer op mijn eigen site.

Diëtisten – Mariëlle Claassen en Henrike Lassche
Baseline Diëtisten

De diëtisten van BaseLine denken graag met u mee als het gaat om voedingsvragen. Mariëlle en Henrike zijn de gezichten binnen het ION.
U kunt bij ons terecht met vragen over bijvoorbeeld:

 • Gewichtsveranderingen
 • Veranderingen in smaak of reuk
 • Maag- en darmklachten zoals misselijkheid, vol gevoel, braken, verstopping of diarree
 • Verminderde eetlust of aversie tegen eten
 • Droge mond
 • Vragen over specifieke voedingsmiddelen of supplementen.

We maken samen met u een plan waardoor de adviezen zo goed mogelijk aansluiten bij uw wensen en voorkeuren.

De zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering drie uur dieetadvisering per jaar. Deze uren worden verrekend met het eigen risico. Er zijn aanvullende verzekeringen die extra uren vergoeden. Bekijk hiervoor uw polisvoorwaarden of doe navraag bij uw zorgverzekeraar.

Voetreflextherapeut – Karen Balk
Praktijk Karen Balk | holistische geneeswijzen

OncoReflex® is ondersteunende voetreflexPlus massage, speciaal gericht op mensen die kanker hebben (gehad). Vaak blijft men last houden van gevolgen van de ziekte en de behandelingen die ondergaan zijn. Het kan een heilzame ondersteuning bieden, zowel tijdens als na de behandelingen en ook in de palliatieve of terminale fase, in de vorm van speciale voetreflexmassages.

Deze massages brengen rust, diepgaande ontspanning en innerlijk welzijn. De massages zijn gericht op het verhogen van de kwaliteit van leven. Warmte en persoonlijke aandacht gecombineerd met professionele gerichte massages zorgen voor een fijne totaalbeleving.

Hoewel massages gericht op kanker niet genezen, bieden ze wel ondersteuning en kunnen ze bijdragen aan het verminderen van klachten, zoals vermoeidheid, neuropathie in voeten en handen, oedeem, pijn, slapeloosheid, misselijkheid, stress- en angstgevoelens. Ook kan verbetering ontstaan van de vitaliteit, het kunnen slapen en de kwaliteit van leven.

Voetreflexmassages worden (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Schoonheidsspecialiste – Marlies Ruikes-Rode 
Schoonheidssalon Esthé Nirvâna

Naast eigenaresse van de schoonheidssalon ben ik ook werkzaam als polikliniek medewerkster op de afdeling Radiotherapie van het Radboud UMC. Tevens ben ik vrijwilliger bij Look Good…Feel Better in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

De diagnose van kanker heeft zowel lichamelijk als emotioneel veel impact op het leven; dit kan zowel terug te zien zijn in de mentale fitheid, als in de huidconditie en het uiterlijk. Huidconditie en huidcontact is mijn expertise. Afhankelijk van uw behandeltraject of de afloop van dit traject, bespreken we uw wensen en de mogelijkheden voor de behandeling. Samen met u  stel ik een doel en werk ik hier naar toe. U bent zowel als oncologisch, als ex-oncologisch patiënt van harte welkom in mijn salon voor een behandeling. Ook voor ontspanning, een luisterend oor, advies voor huidverzorging, herstellende producten en make-up advies zie ik u graag.

Reïntegratie coaches – Dyon Klaassen & Pieternel Reijntjens
Stap Nu

Als ervaringsdeskundige re-integratie coaches zijn wij werkzaam binnen de regio Nijmegen.

Stap Nu is een re-integratiebureau gespecialiseerd in kanker, chronisch zieken en post COVID-19.

Vanuit een persoonlijke aanpak ondersteunt en ontzorgt Stap Nu werkgevers en werknemers bij vraagstukken en uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en arbeidsbelastbaarheid.

Wij begeleiden in de vorm van coaching en Spoor 1 & Spoor 2 trajecten. Ook als je ondernemer bent of een uitkering van het UWV ontvangt, kunnen wij je begeleiden.

Huid- en oedeemtherapeut – Patricia Stienstra
Stienstra huid- en oedeemtherapie

Sinds oktober 2005 ben ik werkzaam als zelfstandige huidtherapeut. De huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan, namelijk onze huid.

U kunt bij mij terecht voor nazorg (borst)kanker, oedeem- en littekentherapie, maar ook voor diverse andere behandelingen zoals acnetherapie en ontharen. Met veel passie voer ik de verschillende behandelingen uit, om u altijd de gewenste en verantwoorde zorg te kunnen bieden. Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische ) huidaandoeningen een belangrijk onderdeel van mijn werk.

Rouw- en verliestherapie – Susana Madrid Lopez
Lopez Rouw en verliestherapie

Ik bied als gecertificeerd verlies en rouwtherapeut professionele psychosociale therapie en coaching aan voor volwassenen en hun naasten, die geraakt zijn door kanker.

Als rouw en verliestherapeut ondersteun ik jou bij het verwerken van het verlies van jouw gezondheid. Ik werk met een combinatie van verschillende therapie- en coachingsvormen. Hierdoor kan ik maatwerk leveren en wordt er afgestemd op wat het beste bij jou aansluit, afhankelijk van jouw hulpvraag en klachten. Mijn insteek is het leren omgaan met het verlies van gezondheid en uitgaan van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik wil cliënten ondersteunen om zelf de regie te nemen in het herstelproces.

Kanker ondermijnt je zekerheden in het leven. Je kunt door de diagnose in een emotionele achtbaan terechtkomen en je moet keuzes maken, die zowel emotioneel als lichamelijk ingrijpend kunnen zijn. In deze situatie kun je gevoelens van onmacht, angst, boosheid en verdriet ervaren. Door het volgen van een gerichte begeleiding is het mogelijk om te leren omgaan met deze intensieve emoties en hierdoor kun je meer grip op de situatie krijgen. Dit doe ik samen met jou en je naasten. Hierbij is het belangrijk dat we naast aandacht voor de rouwgevoelens door het verlies van jouw gezondheid, ook een nieuw positief toekomstperspectief vinden.

Dans therapeut – Yvonne van Laake
Sacred Circle Dance

“I‘ve been dancing all my life; dance always was and still is my lifeline.”
Naast balletdocente ben ik ook danstherapeute en docente sacrale dans. Dansacademie in Arnhem, danstherapie volgens de methode Querido en Sacrale Dance bij Esclarmonde Tuk hebben mij mede gevormd tot degene die ik nu ben.
Sacrale Dans, ook wel sacred circle dance is een bijzondere vorm van dansen. Het is meditatie in beweging, op allerlei soorten muziek. De dansen zijn niet moeilijk en de passen worden steeds herhaald. De dansen geven plezier, rust en verstilling en fouten kunnen er niet gemaakt worden, hooguit kunnen er veel variaties zijn. Belangrijk is de beleving, het bewust in het hier en nu zijn en de helende kracht van de cirkel. Het is op een zachte manier bij jezelf thuis komen. Voel je welkom in de danskring!
We dansen iedere donderdagmiddag van 15.00-16.00 uur.

Mammacare adviseuse – Shirley de la Croix
Shirlouette Bodywear & MammaCare

Sinds 2019 ben ik werkzaam als mammacare adviseuse in mijn speciaalzaak in Beuningen. Bij mij kun je terecht als je een borstverwijdering, borstsparende operatie of een borstreconstructie hebt ondergaan of moet ondergaan en een uitwendige borstprothese wil gaan dragen.

Naast het aanmeten van een uitwendige borstprothese, adviseer ik je ook graag over prothese lingerie en prothese badmode.

Elke donderdagochtend ben ik aanwezig in het ION.

Consulent oncologie verpleegkundige – Josien Scholten
Care for Cancer

Care for Cancer biedt individuele ondersteuning als aanvulling op de zorg van het ziekenhuis. 
Denk hierbij aan:

 • ondersteuning bij de gevolgen van diagnose en behandeling
 • emotionele steun
 • tips voor het dagelijks leven
 • aanvullende (digitale) zorg en ondersteuning
 • advies over activiteitenprogramma’s en lotgenotenondersteuning


Naast mijn werk als consulent oncologie verpleegkundige ben ik ook leefsijlcoach / integrative medicine zorgverlener.

De consulten van Care for Cancer worden door de meeste Zorgverzekeraars vergoed vanuit de basisverzekering en gaan niet ten koste van het eigen risico.

Massage bij kanker – Chantal Boekdrukker
Hands on your Health

Wanneer je de diagnose kanker krijgt gebeurt er veel met je. Fysiek krijg je vaak te maken met bijwerkingen van de behandeling en de medicatie; je raakt vermoeid en slaapt slechter. Mentaal kunnen gedachten ervoor zorgen dat je spanning en stress ervaart en op gevoelsniveau ga je mogelijk twijfelen aan jouw lichaam en liggen emoties aan de oppervlakte. 

Wanneer je kanker hebt of hebt gehad kan je veel baat hebben bij massages. De massages bieden ontspanning en dienen ter ondersteuning van herstel en vermindering van klachten. Ik stem mijn massages altijd af op de conditie en klachten die je op dat moment ervaart. Naast de rust, die massages brengen, in lichaam en hoofd nemen sommige klachten ook af. Denk hierbij aan vermoeidheid, angst, slapeloosheid en somberheid. Je ervaart inzichten, gevoelens en emoties en maakt contact met wie je van binnen werkelijk bent.

Iedere fase van kanker vraagt om een andere massage. Hands on your Health maakt om die reden onderscheid tussen de volgende groepen:
Tijdens de behandelingJe wordt behandeld voor kanker. Dit is zowel lichamelijk als geestelijk zwaar. Een massage geeft geen genezing, maar kan je wel ontspanning en verlichting bieden.
Tijdens het herstel: Je bent behandeld voor kanker en de behandeling is aangeslagen. Je kunt echter nog last hebben van diverse klachten. Massage kan hierin verlichting brengen.
Herstel is niet mogelijkDe artsen hebben je verteld dat je niet meer beter wordt. Een confronterende en harde boodschap. Massage kan je helpen ontspannen waardoor je minder last hebt van vermoeidheid en klachten.

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan worden de massages (afhankelijk van het verzekeringspakket) gedeeltelijk of geheel vergoed.

Mindfulnesstrainers – Lotte Snuverink en Anja Buteröwe
Fides Praktijk voor Mindfulness

Fides Praktijk voor mindfulness biedt mensen die te maken hebben met ziekte, pijn en / of chronische vermoeidheid handvatten om meer balans in leven en evt. werk te vinden.
Binnen ION bieden we de MBSR (mindfulness based stressreduction training) en de Compassietraining aan. Deze trainingen zullen afgestemd zijn op oncologie patiënten. Ze zijn zowel voor mensen die getroffen zijn door kanker, op een andere manier ziek zijn geweest en voor mensen die zorgen voor mensen met kanker. 
De diagnose kanker heeft vaak grote impact en kan gepaard gaan met veel emotie. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. 
Aan de hand van diverse oefeningen en meditaties leer je meer in het moment te leven en acceptatie/ erkenning te ontwikkelen voor je moeilijkheid, pijn of verlies. En zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van de ziekte kanker.

Medisch pedicure / oncologisch voetverzorger – Rianne Dijkstra-Wolters
Rianne; Uw Pedicure

Ik ben medisch pedicure met de specialisatie Oncologisch voetverzorger. Dit houdt in dat ik naast behandeling voor de risicovoet ook een pedicure behandeling kan geven passend bij een Oncologische voet.

Ergotherapeut – Janne van de Ridder
Ergotherapie Willems

Ik ben ergotherapeut en MSc. in arbeid en gezondheid. Als ergotherapeut richt ik me op het mogelijk maken van betekenisvolle activiteiten en zelfredzaamheid en het indelen van je dag en week wat past bij je mogelijkheden. Door kanker of de behandeling daarvan, kun je te maken krijgen met problemen bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten als aankleden, koken, boodschappen doen, hobby’s uitvoeren en werken. Veel patiënten met kanker ervaren pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit, somberheid en cognitieve problemen zoals moeite met plannen en onthouden. Ergotherapie kan voor deze patiënten én voor hun naasten veel betekenen, in elke fase van de ziekte (behandeling, herstelperiode, palliatieve/terminale stadium).
Samen kijken we wat voor jou belangrijk is, welke praktische oplossingen daarvoor zijn, en hoe we je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit kan o.a. door aanpassen van uitvoering van activiteiten, verbeteren van energiemanagement, advies over hulpmiddelen, ondersteunen van familie/mantelzorger, verbeteren van slaapkwaliteit, en leren omgaan met concentratie- of geheugenproblemen. Ik kijk praktisch en overkoepelend naar het totaalplaatje van jouw dagelijkse leven! Dat betekent ook dat ik afstemming zoek met de zorgverleners die bij je betrokken zijn.

Wandelcoach – Angelique Wibier
Beweegnaarjezelf

Als ervaringsdeskundige en gecertificeerd wandelcoach, coach ik sinds 2017 en graag loop ik een stukje mee op jouw pad.

Kanker heeft grote impact op jou die het ervaart en jouw naasten. Ondanks de nabijheid van dierbaren ervaar je (soms) kwetsbaarheid en eenzaamheid. Je staat anders in het leven, in je werk, vriendschappen en relatie. Vaak steken angst en stress de kop op. Voor bijvoorbeeld het maken van keuzes, de behandeling, de dood, de (controle) afspraak, de mening van een ander. Iedere ervaring van de ziekteperiode geeft andere stressgebieden. Tijdens en na het kankerproces ontmoet je jezelf opnieuw, kom je andere dingen van jezelf tegen. Ook als je je in de nazorgperiode bevindt van je proces of zelfs nog ver erna. Het leven kan voelen als overleven. 

Ik help mensen die geraakt zijn door kanker precies stil te staan bij wat er is voor jou. Jij gaat opnieuw voelen, rust ervaren, vitaler en sterker worden. Jij vindt jezelf en vervolgt je weg of een andere. Mijn missie is dat je in verbinding komt met jezelf en van daaruit de regie voert over je leven (privé, werk, deelname maatschappij).

Als wandelcoach neem ik je al wandelend mee in de natuur waarbij de omgeving bij het coaching proces wordt betrokken en actief wordt ingezet in het gesprek. De natuur helpt jou op een natuurlijke manier te bewegen tot jezelf, zonder oordeel, zonder te weten waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat, jij mag zijn wie je bent.

Zelfs als je weinig energie ervaart zal dit je helpen. De wandelingen worden op maat gemaakt, qua tijd, tempo en stilstaan. Het gaat niet om leren wandelen, maar om bewustwording en zingeving. De locatie stemmen we af. Ik sta open voor iedere vraag.

Acupuncturist – Hilde Desmet
Praktijk Desmet – Acupunctuur Molenhoek

Als acupuncturist wil ik balans in je lichaam en geest brengen. Ik denk in yin en yang en werk met de meridianen die verbonden zijn met je fysieke klachten. Hiervoor gebruik ik een pijnloze Japanse vorm van acupunctuur (Toyohari) waarbij de naalden niet in je lichaam geprikt worden, moxa en ooracupunctuur. Japanse acupunctuur kan o.a. ingezet worden bij pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, stress, oedeem, opvliegers, depressie en slaapproblemen.
De acupunctuurbehandelingen worden gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Het beoefenen van Qi Gong brengt ontspanning in je lichaam en geest. Iedereen kan mee doen met deze rustige en zachte oefeningen. Je ontwikkelt meer bewegingsmogelijkheden, je balans en focus nemen toe en je laat lichamelijke spanningen los. Indien nodig kan er zittend deelgenomen worden. Kom het ervaren!

Haptotherapeut – Winnie Gunsing
HaptoTherapieCentrum

Ik ben Winne Gunsing en werk sinds 1985 met haptonomie. Sinds 2005 heb ik een eigen praktijk en ben gaan samenwerken met het Taborhuis (nu het Helen Downing Instituut Nijmegen-Arnhem) dat specifiek gericht is op psychologische zorg  voor mensen met kanker. Sinds enkele jaren begeleid ik  mensen die geconfronteerd zijn met kanker in mijn eigen praktijk, HaptoTherapieCentrum (HTC). 

Haptotherapie  beoogt  het herstel van het voelen. Van werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je dat je lichaam je een heleboel vertelt. Door o.a. aanraking wordt er veel duidelijk over jezelf. Juist als je problemen hebt, is de behoefte aan aanraking groot. Warme aanrakingen dragen bij aan een evenwicht in denken, voelen en handelen.

In principe is haptotherapie geschikt voor iedereen die op welke manier behoefte heeft aan  ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verwerken  van nare ervaringen, acceptatie van verlies, ziekte of handicaps, een negatief zelfbeeld, als je lichamelijke klachten hebt door stress, als je moeite hebt met contact maken in het algemeen ,of het omgaan met bepaalde mensen, bijvoorbeeld met je kinderen, je familie of je partner.

Yogadocent – Gerda Wolff
Yogahart Nijmegen

ik ben erkend yogadocent hatha yoga, restoratieve yoga en yoga nidra en geef ook individuele consulten adem en ontspanningstherapie. Ik heb de erkende specialisatie ‘herstelyoga bij kanker’ bij dr. Peter Haima gevolgd i.s.m. Zweiersdal bijscholingen en ben aangesloten bij het kwaliteitsregister yoga en kanker https://yogaenkanker.nl/docenten/.
Samen met Saskia Frickel verzorg ik de cursus herstelyoga bij kanker & chronische ziekte. Deze lessen kunnen ondersteunend zijn voor mensen met kanker en het is een goede aanvulling op de reguliere zorg.
Yoga geneest de ziekte niet maar kan helpen bij de verwerking en het herstel ervan.

De lessen herstelyoga bestaan uit zachte, toegankelijke oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning, het omgaan met lichamelijke en psychische klachten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

De herstelyoga lessen vinden wekelijks plaats op woensdagmorgen van 10.15 – 11.30 uur en op donderdagmiddag van 13.00 – 14.00 uur. De lessen zijn geschikt voor iedereen, onafhankelijk van de ervaring met yoga. Je bent altijd welkom om met een proefles mee te doen.

Yogadocent – Saskia Frickel
Yoga Nimma

Voor het ION bied ik samen met Gerda Wolff Herstelyoga bij kanker aan. Deze lessen kunnen ondersteunend zijn voor mensen met kanker en het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet maar kan helpen bij de verwerking en het herstel ervan.

De lessen bestaan uit zachte, toegankelijke oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning, het omgaan met lichamelijke en psychische klachten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. 

Naast deze samenwerking geef ik Aplomb-yoga, Yin-yoga en bied ik yoga maatwerk trajecten aan in Nijmegen.

In 2021 heb ik een dubbele borstamputatie met reconstructie ondergaan. Tijdens dit hele traject heb ik, meer dan anders, kunnen ervaren wat yoga en meditatie voor mij doen en betekenen. 

Met de yoga die ik geef wil ik anderen laten ervaren wat het is om je lichaam te voelen, lichaamsgevoel te hebben. Vanuit je hoofd, in je lijf te landen en zo altijd een rustpunt in jezelf te kunnen vinden.  

Herstel en Balans – Theo van Kempen & Carla van der Sluijs
Herstel en Balans Nijmegen

Wij verzorgen een nazorg groepsprogramma om deelnemers te ondersteunen, na een intensieve periode van ziekte en behandeling na kanker, een nieuw evenwicht te vinden op verschillende levensterreinen. Daardoor kan de kwaliteit van leven verbeteren.

Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: Verwerking, vermoeidheid, omgaan met spanningen, angst, de gevolgen van kanker, relaties en werk. Daarnaast wordt gerichte aandacht besteed aan de lichamelijke conditie en aan het vertrouwen om (weer) plezier in het bewegen en je lichaam te krijgen.

Binnenkort (1 juni 2023) toegevoegd aan ION

Kunnen wij iets voor jou doen?

Onze professionals staan voor je klaar!