Nieuws

Oproep om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek

Wij zoeken mensen die deel willen nemen aan de ImmuunFIT studie.

Deze studie is een initiatief van de hogeschool Utrecht. 

Achtergrond. 

Fysieke inspanning beïnvloedt het immuunsysteem. Deze invloed varieert, afhankelijk van onder andere de zwaarte van de training, trainingsduur en persoonlijke factoren. Voldoende beweging kan het immuunsysteem versterken, terwijl een te zware training juist negatieve invloed kan hebben. De fysiotherapeut lijkt dus een belangrijke invloed te hebben op het immuunsysteem, echter is er op dit moment nog geen meetinstrument om die invloed in kaart te brengen.

De oncologie fysiotherapeut behandelt veel patiënten met een tijdelijk onderdrukt immuunsysteem. Vooral bij deze patiënten is gepersonaliseerde zorg gewenst omdat zij door hun ziekte en behandeling vaak al kwetsbaarder zijn. Als de fysiotherapeut de behandeling beter kan afstemmen op de immuunfunctie, draagt dat bij aan de preventie van infecties, complicaties en onnodig conditieverlies tijdens de medische behandeling voor kanker. Ondanks dat er veel ontwikkelingen zijn op het gebied van de inspannings-immunologie, is het nog onbekend hoe de fysiotherapeut trainingsparameters af kan stemmen op de immuunfunctie.

 Het doel van ImmuunFIT is om te bepalen of de vragenlijst van de Immune Status Questionnaire (ISQ) op het onderdeel ‘Immuunfitheid’, meet wat het moet meten. Dat doen we door deze, samen met een aantal andere vragenlijsten (o.a. slaap, fysiek functioneren, vermoeidheid), af te nemen bij patiënten die trainen in de oncologie fysiotherapie.

Tijdsinvestering: gedurende 3 maanden 1x per maand het invullen van een digitale vragenlijst (met de onderwerpen: vermoeidheid, slaapkwaliteit, verzuim van dagelijkse bezigheden, ISQ)

Deelname: mensen die momenteel in behandeling zijn bij een oncologiefysiotherapeut kunnen zich bij die fysiotherapeut aanmelden.

Wil je je aanmelden of zijn er vragen laat het weten via info@proofysio.nl of vul het contactformulier in