Nieuws

Effectieve ondersteuning bij neuropathie: Hoe voetreflexmassage kan helpen

Neuropathie is een aandoening waarbij perifere zenuwen zijn beschadigd, wat leidt tot symptomen als pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte, vooral in de handen en voeten. 

Het herstel van zenuwweefsel bij neuropathie hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de zenuwbeschadiging, de ernst ervan en de algehele gezondheid van de patiënt.

Oorzaken van Neuropathie

1.     Diabetes Mellitus: Een van de meest voorkomende oorzaken. Chronisch hoge bloedsuikerspiegels kunnen zenuwschade veroorzaken.

2.     Chemotherapie: Bepaalde chemotherapeutische middelen kunnen neurotoxisch zijn en zenuwbeschadiging veroorzaken. Dit wordt CPIN (Chemotherapie geïnduceerde perifere neuropathie) genoemd.

3.     Infecties: Zoals de ziekte van Lyme en het Guillain-Barré-syndroom.

4.     Alcoholmisbruik: Langdurig overmatig alcoholgebruik kan leiden tot voedingsdeficiënties en zenuwbeschadiging.

5.     Trauma: Fysieke letsels die zenuwen beschadigen.

Wat is neuropathie en welke klachten kan je ervaren?

Neuropathie is een aandoening waarbij de gevoelszenuwen worden aangetast, waardoor de signalen niet goed worden doorgegeven. Dit kan bij sommige mensen leiden tot een dof of slapend gevoel in de handen, voeten of onderbenen, waardoor het lijkt alsof je op een laagje watten loopt. Anderen ervaren juist een prikkelend, tintelend, brandend of stekend gevoel in de handen, voeten, tenen of vingers. Ook kan het pijnlijk zijn bij het aanraken van iets kouds of warms.

Door de beschadiging van de zenuwen kan het evenwicht verstoord raken, omdat het gevoel in de voeten vermindert en de spierkracht afneemt. Mogelijk heb je ook vaker last van kramp in de benen, voeten, armen of handen.

Neuropathie kan leiden tot stijvere gewrichten en een verminderde doorbloeding van de onderbenen, waardoor de benen zwaarder en pijnlijk aanvoelen.

Voetreflexmassage biedt ondersteuning bij neuropathie na chemo

Na chemotherapie kunnen er restanten van de behandeling in het lichaam achterblijven. Door de verminderde doorbloeding in handen en voeten kunnen deze restanten niet goed worden afgevoerd en blijven ze achter in het bindweefsel, wat kan bijdragen aan neuropathie.

De massage is gericht op het diepgaand stimuleren van de doorbloeding in de gewrichten en weefsels van benen en voeten om het gevoel te verbeteren. Hierdoor komt er meer beweging tussen de 26 voetbotjes, 33 gewrichtjes en de vele pezen en spieren in de voet, wat stabiliteit en flexibiliteit verbetert.

Daarnaast helpen massages het lichaam te reinigen, waardoor ruimte ontstaat voor zelfherstel en afvalstoffen worden afgevoerd.

Wetenschappelijk onderzoek* heeft aangetoond dat voetreflexmassage helpt bij het verminderen van klachten bij neuropathie.

Herstel van zenuwweefsel

Het herstel van zenuwweefsel bij neuropathie hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de zenuwbeschadiging, de ernst ervan en de algehele gezondheid van de patiënt.

Het herstel van zenuwweefsel is een complex proces dat vaak langzaam verloopt. Na beschadiging kan een zenuwvezel opnieuw uitgroeien vanaf de plaats van letsel, maar dit proces is traag en kan maanden tot jaren duren. Het vermogen van het zenuwstelsel om zich aan te passen en te reorganiseren, wordt Neuroplasticiteit genoemd. Dit speelt een rol in het herstel van functies ondanks zenuwbeschadiging.

Aanvullende adviezen

Gezonde voeding, voldoende beweging en het vermijden van alcohol kunnen het herstel ondersteunen. Door dagelijks thuis oefeningen te doen, kun je de beweeglijkheid en stabiliteit van je voeten verbeteren. Dit heeft een positieve invloed op je bewegingspatroon en de functies van je enkels, knieën, heupen en wervelkolom.

Andere therapeuten kunnen ook ondersteuning bieden. De fysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van mobiliteit en het verminderen van pijn. Bij ernstige klachten kan de ergotherapeutworden geraadpleegd voor dagelijkse activiteiten en het aanleren van compensatiestrategieën. Indien er sprake van neuropathie als gevolg van diabetes kan de diëtist u gerichte adviezen geven over voeding.

Plan een afspraak

Neem contact op met Karen Balk voor het maken van een afspraak voor voetreflexmassage.

*Wetenschappelijk onderzoek:

Beigmoradi, S., Nouhi, E., Movafegh, F., Ramazanpour, M., Soltani Nejad, E., Shakouri, A. Effects of reflexology on chemotherapy-induced peripheral neuropathy in patients with colorectal cancer referred to selected hospitals of Kerman University of Medical Sciences, Iran, in 2019. Arch Pharma Pract 2020;11(S4):103-8.

Seda Kurt, Gulbeyaraz Can, Reflexology in the management of chemotherapy induced peripheral neuropathy: A pilot randomized controlled trial, European Journal of Oncology Nursing, Volume 32, February 2018, Pages 12-19

Idan Ben-Horin, et al. , Acupuncture and Reflexology for Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy in Breast Cancer, Integrative Cancer Therapies1–5, 2017