Fysiek
Zowel tijdens als na de behandeling van kanker is het essentieel om aandacht te besteden aan je fysieke gezondheid. Naast regelmatig bewegen is goede voeding van groot belang. Het voorziet je lichaam van de nodige voedingsstoffen om te herstellen en sterker te worden. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in je belasting en belastbaarheid, zodat je activiteiten kunt aanpassen aan je energieniveau en lichamelijke capaciteit. Door een gebalanceerde aanpak van beweging, voeding en rust werk je aan het versterken van je lichaam en het bevorderen van je algehele welzijn.
Lees hier welke disciplines u hierbij kunnen ondersteunen
Oncologiefysiotherapie richt zich op het bieden van gespecialiseerde zorg aan mensen die kanker hebben (gehad). Deze mastergeschoolde oncologiefysiotherapeuten spelen hierbij een cruciale rol. Hun focus ligt op het identificeren en behandelen van de bijwerkingen van kankerbehandelingen, zoals mobiliteitsproblemen, pijn, vermoeidheid en neuropathie. Met op maat gemaakte behandelplannen streven ze naar het verbeteren van fysieke functies zoals mobiliteit, uithoudingsvermogen en spierkracht, om zo de kwaliteit van leven van cliënten te verhogen.
Daarnaast richten zij zich ook op het behandelen van specifieke complicaties, zoals littekens, oedeem en bewegingsbeperkingen na operaties, zoals bijvoorbeeld schouderklachten bij borstkanker. Als belangrijke schakels tussen verschillende zorgverleners binnen het oncologisch centrum, communiceren zij actief over de voortgang van de cliënt en passen zij hun behandelingen aan indien nodig. Door voortdurende educatie en onderzoek blijven zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oncologie en fysiotherapie, wat hen in staat stelt om effectieve zorg te bieden tijdens alle stadia van hun behandeling. Fysiotherapie is mogelijk in alle fases van de ziekte.
U kunt hiervoor terecht bij: Meggy Keereweer en Samantha ’t Hoen-Simons
Ergotherapie richt zich op het mogelijk maken van betekenisvolle activiteiten en zelfredzaamheid en het indelen van je dag en week wat past bij je mogelijkheden. Door kanker of de behandeling daarvan, kun je te maken krijgen met problemen bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten als aankleden, koken, boodschappen doen, hobby’s uitvoeren en werken. Veel mensen met kanker ervaren pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit, somberheid en cognitieve problemen zoals moeite met plannen en onthouden. Ergotherapie kan veel betekenen, in elke fase van de ziekte (behandeling, herstelperiode, palliatieve/terminale stadium).
Samen kijken we wat voor uU belangrijk is, welke praktische oplossingen daarvoor zijn, en hoe we uw je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit kan o.a. door aanpassen van uitvoering van activiteiten, verbeteren van energiemanagement, advies over hulpmiddelen, ondersteunen van familie/mantelzorger, verbeteren van slaapkwaliteit, en leren omgaan met concentratie- of geheugenproblemen.
U kunt hiervoor terecht bij: Janne van de Ridder
Diëtetiek binnen de oncologie richt zich op het ondersteunen van patiënten met voedingsgerelateerde uitdagingen tijdens en na hun behandeling. U kunt bij de diëtisten van ION terecht met uw voedingsvragen over onderwerpen als:
● Gewichtsveranderingen
● Veranderingen in smaak of reuk
● Maag- en darmklachten zoals misselijkheid, vol gevoel, braken, verstopping of diarree
● Verminderde eetlust of aversie tegen eten
● Droge of pijnlijke mond
● Vragen over specifieke voedingsmiddelen of supplementen
● Beoordeling van het eetpatroon ter ondersteuning van spieropbouw
We maken samen met u een plan waardoor de adviezen zo goed mogelijk aansluiten bij uw wensen en voorkeuren.
U kunt hiervoor terecht bij: Mariëlle Claassen of Henrike Lassche
Huid- en oedeemtherapie is gericht op het verminderen van (huid)klachten waaronder lymfoedeem (vochtophoping), fibrosevorming en littekens die kunnen ontstaan ten gevolge van het behandeltraject bij kanker.
U kunt hiervoor terecht bij: Patricia Stienstra
Herstelyoga bij kanker & chronische ziekte kunnen ondersteunend zijn voor mensen met kanker en het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet, maar kan helpen bij de verwerking en het herstel ervan. De lessen herstelyoga bestaan uit zachte, toegankelijke oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning, het omgaan met lichamelijke en psychische klachten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De lessen zijn geschikt voor iedereen, onafhankelijk van de ervaring met yoga.
U kunt hiervoor terecht bij: Gerda Wolff
Voetreflextherapie en met name de specialisatie gericht op mensen met diagnose kanker (OncoReflex) kan helpen bij het verminderen van pijn, stress en bijwerkingen van behandelingen en zorgen voor diepgaande ontspanning en innerlijk welzijn. Warmte en persoonlijke aandacht gecombineerd met professionele gerichte massages zorgen voor een fijne totaalbeleving. Hoewel massages gericht op kanker niet genezen, bieden ze wel ondersteuning en kunnen ze bijdragen aan het verminderen van klachten, zoals vermoeidheid, neuropathie in voeten en handen, oedeem, pijn, slapeloosheid, misselijkheid, stress- en angstgevoelens. Ook kan verbetering ontstaan van de vitaliteit, het kunnen slapen en de kwaliteit van leven.
U kunt hiervoor terecht bij: Karen Balk
Acupunctuur brengt balans in lichaam en geest. Er wordt gedacht vanuit yin en yang en gewerkt met de meridianen die verbonden zijn met fysieke klachten. Dit is een pijnloze Japanse vorm van acupunctuur (Toyohari) waarbij de naalden niet in je lichaam geprikt worden, daarnaast wordt gebruik gemaakt van moxa en ooracupunctuur. Japanse acupunctuur kan o.a. ingezet worden bij pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, stress, oedeem, opvliegers, depressie en slaapproblemen.
U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet
De massages bieden ontspanning en dienen ter ondersteuning van herstel en vermindering van klachten. De massages worden altijd afgestemd op de conditie en klachten die u op dat moment ervaart. Naast de rust, die massages brengen, in lichaam en hoofd, nemen sommige klachten ook af. Denk hierbij aan vermoeidheid, angst, slapeloosheid en somberheid. Het bevordert de nachtrust en vermindert symptomen als misselijkheid en vermoeidheid. U ervaart inzichten, gevoelens en emoties en maakt contact met wie u van binnen werkelijk bent. In iedere fase van kanker kan massage gegeven worden: tijdens de behandelingen, tijdens het herstel, maar ook als herstel niet mogelijk is.
U kunt hiervoor terecht bij: Chantal Boekdrukker
Het beoefenen van Qi Gong brengt ontspanning in je lichaam en geest. Iedereen kan mee doen met deze rustige en zachte oefeningen. Je ontwikkelt meer bewegingsmogelijkheden, balans en focus nemen toe en je laat lichamelijke spanningen los. Indien nodig kan er zittend deelgenomen worden.
U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet
Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je dat je lichaam je een heleboel vertelt. Door o.a. aanraking wordt er veel duidelijk over jezelf. Juist als je problemen hebt, is de behoefte aan aanraking groot. Warme aanrakingen dragen bij aan een evenwicht in denken, voelen en handelen.
In principe is haptotherapie geschikt voor iedereen die op welke manier behoefte heeft aan ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verwerken van nare ervaringen, acceptatie van verlies, ziekte of handicaps, een negatief zelfbeeld, als je lichamelijke klachten hebt door stress, als je moeite hebt met contact maken in het algemeen of het omgaan met bepaalde mensen, bijvoorbeeld met je kinderen, je familie of je partner.
U kunt hiervoor terecht bij: Winnie Gunsing