Mentaal & emotioneel

Aandacht voor mentale en emotionele gezondheid

Het herstelproces na kanker kan gepaard gaan met uitdagende momenten en emoties. Het is een periode waarin je geconfronteerd wordt met je eigen kwetsbaarheid en de impact van de ziekte op je leven. Het gaat niet alleen om het omgaan met jezelf, maar ook om het vinden van veerkracht en hoop te midden van deze uitdagingen.

BEHANDELINGEN_35

Lees hier welke disciplines u hierbij kunnen ondersteunen

Mensen met diagnose kanker kunnen zich overweldigd voelen door angst en onmacht, wat hun vermogen om met hun ziekte om te gaan en de behandeling te ondergaan, kan beïnvloeden. Ze kunnen te maken krijgen met verhoogde angst en depressie. Naast het leren omgaan met de diagnose zelf, is de therapie gericht op het zorgvuldig en empathisch verwerken van dieperliggende emotionele wonden. Het doel is om een veilige, ondersteunende omgeving te bieden waarin men hulp en zorg kan ontvangen die nodig is om deze uitdagingen aan te gaan en hun pad naar genezing en herstel te vinden.

Er wordt gewerkt aan:
– stressreductie.
– verwerking van het verlies van gezondheid.
– het stimuleren van de cliënt om zelfregie (empowerment) te nemen met als doel verbeteren van de levenskwaliteit.
– zich actief opstellen in eigen herstel.
– het vergroten van support van dierbaren en familie

U kunt hiervoor terecht bij: Susana Madrid Lopez

Mindfulness biedt mensen die te maken hebben met ziekte, pijn en / of chronische vermoeidheid handvatten om meer balans in leven en evt. werk te vinden. Binnen ION worden de MBSR (mindfulness based stressreduction training) en de Compassietraining afgestemd op mensen met kanker. Ze zijn zowel voor mensen die getroffen zijn door kanker, op een andere manier ziek zijn geweest en voor mensen die zorgen voor mensen met kanker. De diagnose kanker heeft vaak grote impact en kan gepaard gaan met veel emotie. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. Aan de hand van diverse oefeningen en meditaties leer je meer in het moment te leven en acceptatie/ erkenning te ontwikkelen voor je moeilijkheid, pijn of verlies. En zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van deze ziekte.

U kunt hiervoor terecht bij: Anja Buteröwe

Herstelyoga bij kanker & chronische ziekte kunnen ondersteunend zijn voor mensen met kanker en het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet, maar kan helpen bij de verwerking en het herstel ervan. De lessen herstelyoga bestaan uit zachte, toegankelijke oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning, het omgaan met lichamelijke en psychische klachten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De lessen zijn geschikt voor iedereen, onafhankelijk van de ervaring met yoga. 

U kunt hiervoor terecht bij: Gerda Wolff 

Onderstaande therapieën richten zich naast fysieke behandeling ook op mentaal en emotioneel welbevinden

Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je dat je lichaam je een heleboel vertelt. Door o.a. aanraking wordt er veel duidelijk over jezelf. Juist als je problemen hebt, is de behoefte aan aanraking groot. Warme aanrakingen dragen bij aan een evenwicht in denken, voelen en handelen.

In principe is haptotherapie geschikt voor iedereen die op welke manier behoefte heeft aan ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verwerken van nare ervaringen, acceptatie van verlies, ziekte of handicaps, een negatief zelfbeeld, als je lichamelijke klachten hebt door stress, als je moeite hebt met contact maken in het algemeen of het omgaan met bepaalde mensen, bijvoorbeeld met je kinderen, je familie of je partner. 

U kunt hiervoor terecht bij: Winnie Gunsing

Voetreflextherapie en met name de specialisatie gericht op mensen met diagnose kanker (OncoReflex) kan helpen bij het verminderen van pijn, stress en bijwerkingen van behandelingen en zorgen voor diepgaande ontspanning en innerlijk welzijn. Warmte en persoonlijke aandacht gecombineerd met professionele gerichte massages zorgen voor een fijne totaalbeleving. Hoewel massages gericht op kanker niet genezen, bieden ze wel ondersteuning en kunnen ze bijdragen aan het verminderen van klachten, zoals vermoeidheid, neuropathie in voeten en handen, oedeem, pijn, slapeloosheid, misselijkheid, stress- en angstgevoelens. Ook kan verbetering ontstaan van de vitaliteit, het kunnen slapen en de kwaliteit van leven.

 

U kunt hiervoor terecht bij: Karen Balk

richt zich op het mogelijk maken van betekenisvolle activiteiten en zelfredzaamheid en het indelen van je dag en week wat past bij je mogelijkheden. Door kanker of de behandeling daarvan, kun je te maken krijgen met problemen bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten als aankleden, koken, boodschappen doen, hobby’s uitvoeren en werken. Veel mensen met kanker ervaren pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit, somberheid en cognitieve problemen zoals moeite met plannen en onthouden. Ergotherapie kan veel betekenen, in elke fase van de ziekte (behandeling, herstelperiode, palliatieve/terminale stadium).

Samen kijken we wat voor uU belangrijk is, welke praktische oplossingen daarvoor zijn, en hoe we uw je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit kan o.a. door aanpassen van uitvoering van activiteiten, verbeteren van energiemanagement, advies over hulpmiddelen, ondersteunen van familie/mantelzorger, verbeteren van slaapkwaliteit, en leren omgaan met concentratie- of geheugenproblemen.

U kunt hiervoor terecht bij: Janne van de Ridder

Acupunctuur brengt balans in lichaam en geest. Er wordt gedacht vanuit yin en yang en gewerkt met de meridianen die verbonden zijn met fysieke klachten. Dit is een pijnloze Japanse vorm van acupunctuur (Toyohari) waarbij de naalden niet in je lichaam geprikt worden, daarnaast wordt gebruik gemaakt van moxa en ooracupunctuur. Japanse acupunctuur kan o.a. ingezet worden bij pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, stress, oedeem, opvliegers, depressie en slaapproblemen. 

U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet

De massages bieden ontspanning en dienen ter ondersteuning van herstel en vermindering van klachten. De massages worden altijd afgestemd op de conditie en klachten die u op dat moment ervaart. Naast de rust, die massages brengen, in lichaam en hoofd, nemen sommige klachten ook af. Denk hierbij aan vermoeidheid, angst, slapeloosheid en somberheid. Het bevordert de nachtrust en- vermindert symptomen als misselijkheid en vermoeidheid. U ervaart inzichten, gevoelens en emoties en maakt contact met wie u van binnen werkelijk bent. In iedere fase van kanker kan massage gegeven worden: tijdens de behandelingen, tijdens het herstel, maar ook als herstel niet mogelijk is.

U kunt hiervoor terecht bij: Chantal Boekdrukker

Het beoefenen van Qi Gong brengt ontspanning in je lichaam en geest. Iedereen kan mee doen met deze rustige en zachte oefeningen. Je ontwikkelt meer bewegingsmogelijkheden, balans en focus nemen toe en je laat lichamelijke spanningen los. Indien nodig kan er zittend deelgenomen worden. 

U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet

Rouw- en verliestherapie

Mindfulnesstrainer

Voetreflextherapeut

Acupuncturist en Qi Gong

Mindfulnesstrainer