Mentaal & emotioneel
Aandacht voor mentale en emotionele gezondheid
Het herstelproces na kanker kan gepaard gaan met uitdagende momenten en emoties. Het is een periode waarin je geconfronteerd wordt met je eigen kwetsbaarheid en de impact van de ziekte op je leven. Het gaat niet alleen om het omgaan met jezelf, maar ook om het vinden van veerkracht en hoop te midden van deze uitdagingen.
Lees hier welke disciplines u hierbij kunnen ondersteunen
Geconfronteerd zijn met kanker is ingrijpend. De invloed van de ziekte op je dagelijkse leven en de problemen die je tegenkomt kunnen groot zijn. Wat zo zeker was en vaststaand leek is dat ineens niet meer. Emoties zijn vaak heftig en lijken onhanteerbaar. Vragen en onzekerheden over de toekomst en de zin van je leven kunnen zich aandienen. Oplossingen zijn er dan niet altijd. Juist dan kan professionele begeleiding belangrijk zijn en je de zorg en ondersteuning bieden die je nodig hebt. Je helpen je leven weer op te pakken en je leren vertrouwen op wat jij weet dat daarvoor nodig is. De behandeling richt zich erop je te helpen aanvaarden wat is en leert je opnieuw om te gaan met de ziekte en de beperkingen die deze met zich meebrengt. Zodanig dat je op eigen kracht en op jouw manier sturing kan gaan geven aan jouw leven.
Voor wie?
Deze begeleiding is er voor alle (ex-)patiënten met kanker, ongeacht de aard en de ernst van hun ziekte, de fase van behandeling of hun vooruitzichten. Ook is deze hulp er voor partners, het gezin en andere dierbare naasten.
Wat doen we?
De begeleiding is gericht op het hervinden van je eigen kracht en helpt je bij het vinden van een nieuw evenwicht in je leven.
Je leert omgaan met heftige emoties van boosheid, verdriet, angst en somberheid waardoor je weer grip krijgt op het leven en beter in staat bent te zorgen voor wat jij echt nodig hebt.
Er is aandacht voor de veranderingen die zich op de diverse levensdomeinen kunnen voordoen als je kanker hebt; je veranderde lichaam, het al dan niet terugkeren naar werk, de eventuele vermoeidheid, de invloed op je relatie met partner en gezinsleven.
Na de diagnose staat de ziekte vaak centraal en gaat de meeste aandacht vaak uit naar het zo goed mogelijk doorstaan van de behandelingen. In een latere fase komt er vaak ruimte voor de verwerking en gaat de aandacht uit naar de integratie van de kanker in je leven.
Mensen met diagnose kanker kunnen zich overweldigd voelen door angst en onmacht, wat hun vermogen om met hun ziekte om te gaan en de behandeling te ondergaan, kan beïnvloeden. Ze kunnen te maken krijgen met verhoogde angst en depressie. Naast het leren omgaan met de diagnose zelf, is de therapie gericht op het zorgvuldig en empathisch verwerken van dieperliggende emotionele wonden. Het doel is om een veilige, ondersteunende omgeving te bieden waarin men hulp en zorg kan ontvangen die nodig is om deze uitdagingen aan te gaan en hun pad naar genezing en herstel te vinden.
Er wordt gewerkt aan:
– stressreductie.
– verwerking van het verlies van gezondheid.
– het stimuleren van de cliënt om zelfregie (empowerment) te nemen met als doel verbeteren van de levenskwaliteit.
– zich actief opstellen in eigen herstel.
– het vergroten van support van dierbaren en familie
U kunt hiervoor terecht bij: Susana Madrid Lopez
Mindfulness biedt mensen die te maken hebben met ziekte, pijn en / of chronische vermoeidheid handvatten om meer balans in leven en evt. werk te vinden. Binnen ION worden de MBSR (mindfulness based stressreduction training) en de Compassietraining afgestemd op mensen met kanker. Ze zijn zowel voor mensen die getroffen zijn door kanker, op een andere manier ziek zijn geweest en voor mensen die zorgen voor mensen met kanker. De diagnose kanker heeft vaak grote impact en kan gepaard gaan met veel emotie. Het ervaren van stress is daarbij onvermijdelijk. Aan de hand van diverse oefeningen en meditaties leer je meer in het moment te leven en acceptatie/ erkenning te ontwikkelen voor je moeilijkheid, pijn of verlies. En zo goed mogelijk om te gaan met de gevolgen van deze ziekte.
U kunt hiervoor terecht bij: Anja Buteröwe
Herstelyoga bij kanker & chronische ziekte kunnen ondersteunend zijn voor mensen met kanker en het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet, maar kan helpen bij de verwerking en het herstel ervan. De lessen herstelyoga bestaan uit zachte, toegankelijke oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning, het omgaan met lichamelijke en psychische klachten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De lessen zijn geschikt voor iedereen, onafhankelijk van de ervaring met yoga.
U kunt hiervoor terecht bij: Gerda Wolff
Onderstaande therapieën richten zich naast fysieke behandeling ook op mentaal en emotioneel welbevinden
Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je dat je lichaam je een heleboel vertelt. Door o.a. aanraking wordt er veel duidelijk over jezelf. Juist als je problemen hebt, is de behoefte aan aanraking groot. Warme aanrakingen dragen bij aan een evenwicht in denken, voelen en handelen.
In principe is haptotherapie geschikt voor iedereen die op welke manier behoefte heeft aan ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verwerken van nare ervaringen, acceptatie van verlies, ziekte of handicaps, een negatief zelfbeeld, als je lichamelijke klachten hebt door stress, als je moeite hebt met contact maken in het algemeen of het omgaan met bepaalde mensen, bijvoorbeeld met je kinderen, je familie of je partner.
U kunt hiervoor terecht bij: Winnie Gunsing
Voetreflextherapie en met name de specialisatie gericht op mensen met diagnose kanker (OncoReflex) kan helpen bij het verminderen van pijn, stress en bijwerkingen van behandelingen en zorgen voor diepgaande ontspanning en innerlijk welzijn. Warmte en persoonlijke aandacht gecombineerd met professionele gerichte massages zorgen voor een fijne totaalbeleving. Hoewel massages gericht op kanker niet genezen, bieden ze wel ondersteuning en kunnen ze bijdragen aan het verminderen van klachten, zoals vermoeidheid, neuropathie in voeten en handen, oedeem, pijn, slapeloosheid, misselijkheid, stress- en angstgevoelens. Ook kan verbetering ontstaan van de vitaliteit, het kunnen slapen en de kwaliteit van leven.
U kunt hiervoor terecht bij: Karen Balk
richt zich op het mogelijk maken van betekenisvolle activiteiten en zelfredzaamheid en het indelen van je dag en week wat past bij je mogelijkheden. Door kanker of de behandeling daarvan, kun je te maken krijgen met problemen bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten als aankleden, koken, boodschappen doen, hobby’s uitvoeren en werken. Veel mensen met kanker ervaren pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit, somberheid en cognitieve problemen zoals moeite met plannen en onthouden. Ergotherapie kan veel betekenen, in elke fase van de ziekte (behandeling, herstelperiode, palliatieve/terminale stadium).
Samen kijken we wat voor uU belangrijk is, welke praktische oplossingen daarvoor zijn, en hoe we uw je kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Dit kan o.a. door aanpassen van uitvoering van activiteiten, verbeteren van energiemanagement, advies over hulpmiddelen, ondersteunen van familie/mantelzorger, verbeteren van slaapkwaliteit, en leren omgaan met concentratie- of geheugenproblemen.
U kunt hiervoor terecht bij: Janne van de Ridder
Acupunctuur brengt balans in lichaam en geest. Er wordt gedacht vanuit yin en yang en gewerkt met de meridianen die verbonden zijn met fysieke klachten. Dit is een pijnloze Japanse vorm van acupunctuur (Toyohari) waarbij de naalden niet in je lichaam geprikt worden, daarnaast wordt gebruik gemaakt van moxa en ooracupunctuur. Japanse acupunctuur kan o.a. ingezet worden bij pijnbestrijding, het verminderen van misselijkheid en braken, vermoeidheid, stress, oedeem, opvliegers, depressie en slaapproblemen.
U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet
De massages bieden ontspanning en dienen ter ondersteuning van herstel en vermindering van klachten. De massages worden altijd afgestemd op de conditie en klachten die u op dat moment ervaart. Naast de rust, die massages brengen, in lichaam en hoofd, nemen sommige klachten ook af. Denk hierbij aan vermoeidheid, angst, slapeloosheid en somberheid. Het bevordert de nachtrust en- vermindert symptomen als misselijkheid en vermoeidheid. U ervaart inzichten, gevoelens en emoties en maakt contact met wie u van binnen werkelijk bent. In iedere fase van kanker kan massage gegeven worden: tijdens de behandelingen, tijdens het herstel, maar ook als herstel niet mogelijk is.
U kunt hiervoor terecht bij: Chantal Boekdrukker
Het beoefenen van Qi Gong brengt ontspanning in je lichaam en geest. Iedereen kan mee doen met deze rustige en zachte oefeningen. Je ontwikkelt meer bewegingsmogelijkheden, balans en focus nemen toe en je laat lichamelijke spanningen los. Indien nodig kan er zittend deelgenomen worden.
U kunt hiervoor terecht bij: Hilde Desmet