Huid-oedeemtherapeut Patricia Stienstra is werkzaam binnen het team van ION. Als paramedicus biedt zij zorg aan ons grootste orgaan, namelijk onze huid.
Een huidtherapeut vervult een belangrijke rol in het omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen. De zorg van de huidtherapeut bestaat uit begeleiding, advies, educatie, het uitvoeren van verrichtingen en het aanmeten en leveren van hulpmiddelen.
Huidtherapie bij klachten na operaties en aanvullende behandelingen
Na de behandeling voor kanker kunnen allerlei (huid)klachten ontstaan waarbij een multidisciplinaire samenwerking onmisbaar is. Patricia behandelt het lymfoedeem/fibrose, littekens en mogelijke bewegingsbeperkingen (ten gevolge van de huidklachten), die zijn ontstaan door de operatie(s) en de aanvullende behandelingen.
Multidisciplinaire samenwerking
In november 2022 is Patricia de samenwerking aangegaan met ION. Deze samenwerking biedt haar de kans om haar cliënten meer aan te kunnen bieden dan alleen huidtherapeutische zorg. Doordat de lijnen kort en laagdrempelig zijn is het mogelijk om, indien gewenst, advies te vragen en desgewenst door te sturen naar collegae in het belang van het herstel.
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een ophoping van vocht die in verschillende lichaamsdelen (armen, benen, genitaalgebied, borst en gezicht) kan ontstaan en veroorzaakt wordt door het tekortschieten van het lymfatisch systeem. Er zijn meerdere aanwijzingen dat er sprake is van een lymfepomp falen door langdurige overbelasting van het resterend lymfsysteem waardoor de lymfvaten uitzetten, minder effectief zijn en tenslotte niet meer pompen. Hierdoor neemt de hoeveelheid vocht toe en ontstaat er zwelling van het betrokken lichaamsdeel.
Lymfoedeem begint vaak met een gevoel van spanning in de huid. Andere waarneembare klachten zijn tintelingen, strak zwaar gevoel en pijn. Belangrijk is om zelf alert te zijn op deze eerste verschijnselen van lymfoedeem. Hoe eerder de behandeling start, des te beter het resultaat van de behandeling
Het doel van huidtherapie bij lymfoedeem
Het doel van de behandeling is het lymfoedeem en (huid)klachten te verminderen en te voorkomen dat het erger wordt. Er worden verschillende niet-operatieve behandelingsmogelijkheden aangeboden, waaronder de decongestieve lymfatische therapie (DLT) en littekentherapie.
Naast deze therapieën wordt u voorzien van de juiste hulpmiddelen en wordt er informatie en adviezen gegeven. Zelfmanagement speelt een belangrijk rol in het behandeltraject. Door te beschikken over inzichten en vaardigheden kunt u zelf een bijdrage leveren aan het behandelen en voorkomen van het lymfoedeem.
Klik hier voor meer uitleg over de inhoud van de behandeling, om contact op te nemen met Patricia of een afspraak in te plannen.